In beton gegoten

Bak koffie bij Bart, ’n grote opdrachtgever, die vertelt van een voorval op Zuid. Dat ie met z’n auto de wasserette binnenreed en een scooter met twee opgeschoten jongens probeerde voor te dringen. Geen ruimte voor de auto, geen ruimte voor de scooter, beiden klem. Bart draait zijn raampje open, maakt de jongens zijn ongenoegen kenbaar. Eén van de jongens kijkt ‘m vuil aan en zegt: “Jij discrimineert!” Bart is stomverbaasd. Dat hem in zo’n situatie door twee Marokkaanse jongens discriminatie wordt verweten! Huh???

Ik ben ook verbaasd. “Twee jonge Marokkaanse jongens, zeg je? Die jou in het Nederlands discriminatie verwijten? De kans dat het Marokkanen waren is ongeveer nul. Hoogstwaarschijnlijk in Nederland geboren, met een Nederlands paspoort, dus gewoon Nederlanders…”

Kortsluiting op het gezicht van Bart. De schoen wringt.
Discriminatie. Met één woord wordt hij getypeerd, weggezet.
Marokkaan. Met één woord doet hij onbewust hetzelfde.

Van twee kanten een compleet in beton gegoten beeld van ‘de ander’.

Nederland anno 2019.